Werkgroep Organische Gebruiksvoorwerpen

Wie zijn wij?

De werkgroep organische gebruiksvoorwerpen is een werkgroep voor onderzoekers die in Nederland zich bezighouden met voorwerpen gemaakt van leer, textiel, hout en harde dierlijke materialen die zijn gevonden in archeologische sporen. Innovatieve bio-archeologische onderzoeksvragen en -methoden kunnen worden toegepast op de grondstof van deze voorwerpen. De objecten, vaak persoonlijke voorwerpen (bijv. een schoen, stuk kleding, haarkam of houten spelgoed), geven inzicht in het leven van rijk en arm, man en vrouw, jong en oud in het verleden. Door deze tweeledige onderzoeksaanpak valt de werkgroep onder beide materiaalspecialisten platformen, SAMPL (Specialisten Archeologische Materiaal Platform) en BAP (Biologisch-Archeologisch Platform).

 

De doelgroep van de werkgroep bestaat uit archeologische materiaalspecialisten die actief bezig zijn met registratie, determinatie, rapportage en conservering van gebruiksvoorwerpen gemaakt van organische materialen. Studenten en vrijwilligers voor wie organische gebruiksvoorwerpen een hoofdrol spelen binnen de studie of het vrijwilligerswerk zijn ook welkom.

Wat is ons doel?

De gunstige bodemomstandigheden voor organisch materiaal in Nederland bieden een kans om koploper te zijn op het gebied van het onderzoek en de conservering van organische gebruiksvoorwerpen. 

Hoe willen we dit bereiken?

Met deze werkgroep hopen we een sterker netwerk te vormen, kennis uit te wisselen binnen en buiten de groep en een plek te zijn voor discussie over de meer praktische aspecten van ons werk.   

Lid worden van SAMPL

Alle archeologische materiaal specialisten kunnen lid worden van SAMPL. Als lid van SAMPL ontvang je regelmatig onze SAMPLnieuwsbrief én krijg je toegang tot het besloten ledendeel van de website.

Binnen SAMPL staat het onderzoek naar archeologisch materiaal hoog in het vaandel. Om de specialisten, die de verschillende soorten archeologische vondstmaterialen bestuderen, nader tot elkaar te brengen zijn er verschillende werkgroepen opgericht. Deze werkgroepen hebben als doel kennis en informatie uit te wisselen om zo het materiaalonderzoek op een hoger plan te tillen. Zo wordt er bijvoorbeeld nagedacht over welke kenmerken van archeologisch materiaal gedocumenteerd moeten worden en hoe dit op een gestandaardiseerde manier vorm te geven.

Wil je hier ook bij betrokken zijn, wordt dan lid van SAMPL! Klik voor meer informatie op onderstaande button.

Toegang tot het besloten ledendeel voor alle werkgroepen

Als lid ontvang je de SAMPL nieuwbrief met daarin een link naar de registratiepagina van het besloten ledendeel. Hier kun je jezelf registreren en krijg je toegang tot het besloten ledendeel. Heb je de nieuwsbrief met de link niet ontvangen? Neem dan contact op met redactie@sampl.nl

Contactpersonen van de werkgroepen:

Werkgroep Contactpersoon
BouwmateriaalTim Clerbaut
Handgevormd aardewerk (prehistorisch t/m inheems Romeins)Simone Bloo
Middeleeuwen & Nieuwe tijd aardewerk en glasAleike van de Venne
MetaalStijn Heeren & Marijn Stolk
NatuursteenRob Houkes & Marian Melkert
Prehistorisch en Romeins glasMieke Tolboom
Romeins aardewerkJoep Hendriks
Organische gebruiksvoorwerpen